Kent u die uitdrukking? ‘Ze zijn steenrijk, maar geldarm’.
Waarschijnlijk niet, want ik heb het zelf bedacht. Dat komt omdat de volgende situatie zich steeds vaker voordoet: veel verkopers hebben een grote overwaarde, maar weinig geld op de bank. Ze zijn als het ware rijk in stenen, maar ‘arm’ in geld. Dat is natuurlijk overdreven, maar toch zijn er behoorlijk veel mensen, met name senioren, waarbij het wel de kern van een probleem raakt. Ze wonen soms in een huis met een enorme overwaarde, maar met een enorme overwaarde kun je bij de kassa in de winkels niet afrekenen. Het geld zit als het ware vast in hun huis. Ze wonen in hun bankrekening zeg ik wel eens gekscherend. Voorheen werd dit nog wel opgelost door dan het huis te verkopen en dan een andere woning te zoeken. Omdat het woningaanbod op dit moment extreem laag is, kun je van deze optie nauwelijks gebruik maken. En dat terwijl je misschien wel graag wat geld ‘om handen zou willen hebben’.
Voor sommige ouderen is de overwaarde namelijk ook een vorm van pensioen. Anderen willen de overwaarde gebruiken om te schenken of om een leuke reis te maken. Hoe dan ook, zolang het geld vast zit in de stenen kan dat niet. Er zijn verschillende oplossingen voor te bedenken.
Tegenwoordig bestaan speciale overwaardehypotheken waarbij de overwaarde langzaam opgenomen kan worden. Uw hypotheekadviseur kan daar meer over vertellen. Een hele andere optie is om de woning te verkopen aan een investeerder of belegger om daarna uw eigen huis terug te huren. Meestal zijn dit commerciële kopers, die graag rendement uit hun investering halen. Maar bij bijzondere panden kan het ook een minder commerciële stichting zijn. Het kan een interessante optie zijn, zeker als je bedenkt dat dan de onderhoudskosten ook wegvallen.
Voor de mensen die willen weten waar het woord steenrijk vandaan komt…..
Op internet vond ik het volgende:
‘Bent u in het bezit van een woning? Dan bent u steenrijk! Nu stelt dat niet zoveel meer voor, maar vroeger wel. In de vroege middeleeuwen bouwden mensen met weinig geld huizen van leem en hout. Alleen mensen met veel geld waren in staat huizen uit steen te bouwen. Deze mensen werden daarom ‘steenrijk’ genoemd.’
Nu iedereen in een woning van steen woont, uitgezonderd mensen die voor zo’n Finse houten woning hebben gekozen, is het een dermate verouderde uitdrukking dat ik me kan voorstellen dat ze aan de aandacht van de samenstellers van de van Dale ontglipt is. Maar dan zou schatrijk er ook niet meer in mogen staan, want wie wordt nu nog rijk door het vinden van een schat? En stenen worden ook nog maar zelden gebruikt om woningen te bouwen nu het veel makkelijker en sneller gaat met grote betonnen wanden. Betonrijk word je daar niet van, wel huurarm.