De Labelsprong deel 1
Het is inmiddels bekend dat huizen meer waard worden van een beter energielabel. Maar de waardestijging is niet overal even groot. In verschillende delen van het land kan dezelfde verbetering in energielabel meer dan tienduizend euro verschil hebben.
Het effect van het energielabel op de woningwaarde is berekend met de Brainbay Modelwaarde. Daarbij zijn alle kenmerken van een woning gelijk gehouden, behalve het energielabel. Zo is voor alle Nederlandse koopwoningen gekeken hoeveel de waarde stijgt als het energielabel met verschillende stappen verbetert.
Woning zo’n 24.000 euro meer waard na stap van C naar A
Bij de meest voorkomende verbetering, de stap van energielabel C naar A, stijgt de waarde van een huis gemiddeld met 5,1%. Bij de huidige gemiddelde woningprijs betekent dit een stijging van ongeveer 24.000 euro. Grotere verbeteringen in het energielabel zorgen uiteraard voor een nog grotere waardestijging.
Ook kleine verbeteringen zorgen voor een hogere waarde. Als het energielabel met één stap verbetert, stijgt de waarde van het huis al met 2% tot 3%. Dit betekent dat een woning door een eenvoudige ingreep al tussen de 10.000 en 15.000 euro meer waard kan worden.
Matrix energielabelstap
Effect is groter als woningzoekers meer keuze hebben
In gebieden waar meer huizen te koop staan, heeft een beter energielabel meer invloed op de waarde van een huis. Als consumenten meer keuze hebben, kunnen ze meer prioriteit geven aan een goed energielabel. In gebieden waar weinig woningen te koop staan, moeten kopers concessies doen en betalen ze ook meer voor huizen met een minder goed energielabel.
Doordat de woningmarkt in 2024 weer krapper is geworden, is het waarde-effect bij grotere verduurzamingsstappen iets gedempt. Begin dit jaar zorgde bijvoorbeeld de stap van energielabel E naar B nog voor een stijging van 8,2%, nu is dat 7,3%. Dit komt zowel door het afgenomen aanbod als door de sterk gestegen woningprijzen. In euro’s blijft de stijging bijna gelijk, met een kleine daling van 36.000 naar 35.000 euro.
Grootste waardestijging in Zeeland
Een beter energielabel levert niet overal in Nederland dezelfde waardestijging op. Voor de stap van C naar A is de gemiddelde stijging 5,1%, maar dit loopt uiteen van 3,4% in Utrecht tot 7,1% in Groningen. Dit komt deels door de verschillen in huizenprijzen tussen provincies. Maar ook als het percentage wordt afgezet tegen de gemiddelde woningprijs per provincie, blijven er duidelijke verschillen bestaan. Bij de stap van A naar C loopt dit op tot wel 7.500 euro. Bij grotere labelstappen kan dit verschil zelfs meer dan tienduizend euro bedragen.
3e kwartaal 2024
Wanneer we naar alle mogelijke labelstappen kijken, is de procentuele stijging vaak het grootst in Zeeland. Ook Limburg en Groningen doen het goed. Behalve de verschillen in huizenprijzen speelt de krapte op de woningmarkt hier ook een rol. Het zijn de provincies waar kopers iets meer keuze hebben, waar ze meer waarde hechten aan een goed energielabel.
Meer (lokale) inzichten
De duurzaamheidsdata uit de Brainbay-modellen wordt inmiddels succesvol gebruikt door verschillende organisaties, zoals in de waardemodule op de RVO-website verbeterjehuis.nl.
Benieuwd naar het risico van een omgekeerde labelsprong? Klik hier!