Ga naar de inhoud

Het is aantoonbaar dat een woning met een goed energielabel meer geld oplevert dan een vergelijkbare woning met een slecht label. Als eigenaar ga je dus flink aan de slag en je isoleert je helemaal suf. Nu is het nog wel even de vraag of je dit ook ‘gedocumenteerd’ hebt. Met andere woorden, kun je het isoleren ook aantonen?

Dat kan met behulp van foto’s van het isolatiemateriaal, eventueel gecombineerd met een kopie van de rekening. Als je dat goed voor elkaar hebt, dan kun je de labelsprong ook maken. Dat betekent een gunstiger energielabel en dus een grotere kans dat je je investering en inspanning ook terugziet in de waarde van je woning.
Dat klinkt aantrekkelijk, maar in de praktijk levert dit best wel wat problemen op. Bijvoorbeeld omdat de isolatiewerkzaamheden door een vorige eigenaar zijn uitgevoerd en je geen bewijsmateriaal hebt. Dan zul je wellicht iets weg moeten breken om aan te tonen dat er isolatiemateriaal aanwezig is. Verder is de wijze van keuren in 2021 gewijzigd. Voor die tijd was het krijgen van een energielabel eenvoudig en spotgoedkoop, zonder keuring ter plaatse.
Inmiddels loopt de geldigheid van de eerste labels (10 jaar) al weer af. Dan volgt een nieuwe hele uitgebreide keuring en kan het label ook lager uitvallen: de labelsprong de verkeerde kant op. Hopelijk volgt daar vanuit de overheid nog een uitlegcampagne over. Ik voorzie anders nog veel discussie tussen vorige en huidige eigenaren.

Weten wat een labelsprong doet met de waarde van je huis? Klik hier!

Appje sturen?