Fryslân is ús thús
Het zijn de vergezichten. De altijd spectaculaire zonsondergangen. En het gevoel van eeuwige vakantie dat Friesland tot de provincie maakt waar ze nooit meer weg willen. Peter en Jolanda Hoogendoorn boerden in het midden van het land, maar vertrokken 30 jaar geleden naar het Friese Luinjeberd. Ook nu ze de mogelijkheid hebben om weer terug te keren naar de bakermat, kozen ze voor Fryslân.
‘We gaan wonen bij Ernie en Bert’ zeiden hun kinderen, die toen in de kleuter- en Sesamstraat-leeftijd waren en Luinjeberd maar een lastig woord vonden. Dat was nog wat om als jong gezin naar dat als stug bekend staande Noordelijke volkje met hun eigen taal te verhuizen. Maar Peter en Jolanda wilden als melkveehouders in Tienhoven (bij Utrecht) begin jaren negentig graag uitbreiden. Strakke regels van het natuurgebied waar ze boerden, verhinderden dat. En in 1994 werd besloten naar de provincie te verhuizen waar ‘ruimte genoeg’ was. Niet lang daarna bestond het bedrijf uit 120 in plaats van 50 melkkoeien en hadden ze zelfs geen moeite meer met ‘Bûter, brea en griene tsiis’.
Van boeren naar stallen
Ruim 12 jaar boerden ze vanuit Luinjeberd, totdat Peter fysieke problemen kreeg en het bedrijf moest verkopen. De koeien werden geveild. De loodsen kwamen leeg. Peter en Jolanda, ondernemers pur sang, besloten de loodsen te gebruiken voor een stallingsbedrijf voor campers, caravans en boten. Dat bleek een gouden greep. Het was niet alleen veel minder werk dan het boeren, maar de verdiensten waren ook beter en daarnaast ‘We waren nu eindelijk echt eigen baas, want als melkveehouder word je geleefd (door onder meer melkfabriek en overheid ) en voelden we ons nooit ‘echt’ ondernemer. Veertien jaar werd het stallingsbedrijf met vaste hand geleid, waarvan de laatste 2 jaar gecombineerd met een B&B. Toen vonden Peter en Jolanda het mooi geweest. Ze waren inmiddels tegen de 60 en ze wilden kleiner wonen, minder werk, maar veel vrijheid.
Tientallen kapers op de kust
Kleiner en meer privacy. Ze bleken niet de enige die daarnaar zochten. ‘De animo voor dit soort woningen is enorm,’ vertelt het stel. ‘We kwamen er gewoon niet tussen. Tot we besloten om Sierd Moll als aankoopmakelaar te vragen. En toen kwam deze woonboerderij in Oudehorne in de verkoop. Adembenemend mooi gelegen middenin de weilanden, op ruim 200 meter van de openbare weg. Locatie, tuin en huis zijn één en al sfeer. Oud en authentiek is het ook. De fundamenten van het huis dateren uit 1731. Er was wel wat gemoderniseerd, maar er moest nog veel worden gedaan. Emoties speelden ons tijdens het biedproces behoorlijk parten. We wisten dat dit ons ‘laatste’ koophuis zou worden. En we wilden het perse hebben. Gelukkig wist Sierd als ervaren makelaar die emoties in goede banen te leiden en tegelijkertijd snel belangrijke feiten, onder meer via het Kadaster te achterhalen. Ondanks dat we behoorlijk boven de vraagprijs boden, hebben we toch het idee dat we dankzij Sierd de juiste prijs hebben betaald. We zijn enorm blij dat we het huis konden kopen, want er waren tientallen kapers op de kust.’
Sindsdien hebben Peter en Jolanda al veel werk verzet in het nieuwe huis. Dit alles weldoordacht en met behoud van mooie authentieke details zoals de schouw en de bedstede. ‘We ondernemen nog wel, maar alleen kleinschalig: we verhuren een tiny boat gelegen in Drijfveer, de haven van Akkrum. Vooral genieten we van onze cottage tuin met prachtige bloemen en planten, statige oude bomen en unieke doorkijkjes naar de Tjongervallei. We willen nergens anders meer wonen Fryslân is ús thús.’