Wereldburgers in Fryslân
Sieta (30) en Jan (27). Geboren en getogen in Friesland. Na enkele jaren Amsterdam, nu neergestreken in een 19de eeuwse boerderij in het 3500 zielen tellende Jubbega in hun geliefde provincie. Een niet alledaags traject, waarover het stel graag vertelt.
Sieta (30) en Jan (27). Geboren en getogen in Friesland. Na enkele jaren Amsterdam, nu neergestreken in een 19de eeuwse boerderij in het 3500 zielen tellende Jubbega in hun geliefde provincie. Een niet alledaags traject, waarover het stel graag vertelt.
Het is stralend zomerweer en de rododendrons rond het idyllische boerderijtje staan te pronken als we Sieta en Jan in hun nieuwe onderkomen bezoeken. “Alles heeft charme, zowel stad als platteland, maar in Fryslân komen we tot rust en voelen we ons thuis,” zegt Sieta vastgoedspecialist bij Rituals in Amsterdam terwijl ze zich nestelt in een tuinbank op het sfeervolle terras vol planten. En ook Jan, wereldwijd werkzaam op exotische locaties voor baggerbedrijf Van Oord, denkt er zo over. “Ik reis veel. Maar thuiskomen is voor mij familie en vrienden in Friesland. Bovendien,” zo lacht hij. “Knutsel ik graag in tuin en schuur, dat ontspant.” En ook voor Sieta, nog steeds enkele dagen per week voor haar werk in Amsterdam, is een flinke kavel rond het huis pure luxe en ontspanning.
‘We liepen er tegenaan’
Daarom werd al enige maanden tussen de drukke werkzaamheden door, gezocht naar een boerderijtje om verliefd op te worden. Liefst met uitzicht over de eindeloze groene weiden, zo kenmerkend voor het Friese platteland. “We hadden een flinke lijst met wensen,” beamen ze. “We wilden een woning met karakter, maar niet te groot en op een goede locatie, liefst in een ‘buurtje’. Met een flinke tuin en schuur. En we wilden een huis waar we zelf onze touch konden aanbrengen. Het moest niet helemaal ‘af’ zijn.” Lang werd gezocht, vooral ook digitaal. Uiteindelijk liepen Sieta en Jan toch fysiek tegen hun droomhuis aan. ”We wilden een woning in dezelfde straat bezichtigen met makelaar Sierd Moll en hoorden via familie dat er verderop nog een woning te koop zou komen. We zijn gelijk gaan kijken en waren op slag verliefd op deze boerderij”, vertelt Sieta. “Het is een plaatje. En wat bleek? De bewoners waren goede kennissen. De eerstvolgende werkdag werd een bod gedaan -heel toevallig- bij dezelfde verkopende makelaar Sierd, en de dag daarna was het rond. De woning was van ons.”
“Waarom we speciaal op deze woning vielen? Omdat de verhoudingen kloppen. De schuur, de boerderij met de laaghangende dakgoten, de tuin van 1800 m2 met vrij uitzicht over de weilanden: alles is precies goed, niet te groot en niet te klein en op de goede plek. Bovendien zijn wij nog maar de vierde bewoners van deze boerderij uit 1875, dat moest wel een goed teken zijn.”
Binnen 1,5 uur op Schiphol
Sieta en Jan zijn niet economisch gebonden aan de provincie waar ze een huis kochten. Toch ligt de wereld ook vanuit Friesland aan hun voeten. “Vanuit Jubbega is het maar een paar kilometer naar het station in Heerenveen met directe verbinding naar Amsterdam en Schiphol. En anders zijn we er met de auto binnen anderhalf uur. Die afstanden zijn geen enkel probleem.”
Het traject rond de koop is karakteristiek voor de wat dunner bevolkte gebieden. Hier wordt vaker een gewild huis via-via verkocht voordat het ‘officieel’ op de markt komt. Maar ook de ‘gunfactor’ speelt, meer nog dan de koele pecunia, een grotere rol. Geboren, getogen én werkzaam in Gorredijk weet Buitenstate makelaar Sierd Moll als geen ander om te gaan met die Friese mentaliteit. “Het is dankzij Sierd, die we natuurlijk ook al kenden, dat iedereen blij is”, besluiten de jonge huizenkopers. “Sierd weet als geen ander professioneel, maar toch met humor, koper én verkoper tevreden achter te laten. Bij zo’n belangrijke transactie in je leven, geeft dat gelijk een goed gevoel.”